Vi ska fira jul hos oss i år och jag tar det som en ursäkt för att testlaga en massa grejer innan det är dags för julbordet på riktigt. Den här pajen kommer från en LCHF-bilaga i Expressen och innehåller således få kolhydrater. Skalet baseras på mandelmjöl och sesamfrön. Jag använde en liten låg pajform med lös kant, ca 20 cm i diameter.
Ansjovistarte med mandelmjölsbotten
Pajbotten:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl skalade sesamfrön
1 msk psyllium eller fiberhusk
1/2 tsk salt
30 g smält smör
1 ägg
Fyllning:
2 gula lökar, skivade
1 msk smör
Salt, peppar
1/2 burk ansjovisfiléer
75-100 g riven Västerbottensost
3 ägg
1 dl vispgrädde
Kör mandelmjöl och sesamfrön i mixer, blanda i övriga ingredienser och kör till deg. Tryck ut degen i formen och låt vila i kylskåpet i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader. Skiva löken tunt och stek i lite smör så att löken blir mjuk men inte får färg. Krydda med salt och peppar. Lägg i pajskalet. Vispa ihop ägg, vispgrädde och ost. Häll över pajen. Grädda i ca 20 minuter.