En gigantisk fördel med att besöka släktstugan i Norrbotten med jämna mellanrum är att mängden blåbär i frysen hålls konstant! Det är härligt att kunna plocka upp en burk blåbär mitt i vintern och veta att jag satt på huk och valde ut just de här fina bären på skogstomten i augusti. Alltså är det lite extra roligt att laga till något gott med blåbären!
Den här moussen på vit choklad och blåbär är baserad på ett recept från Coop. Gott, enkelt och passade finfint som snabb efterrätt.
Blåbärsmousse med vit choklad
(3-4 port)
100 g vit choklad
1,5 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
3 dl blåbär
4 havrekakor (jag använde färdigköpta havrekakor men havreflarn hade nog varit gott)
Tina blåbären. Mosa hälften av dem och spara resten hela. Smält chokladen över vattenbad. Vispa grädden och rör därefter ner chokladen, crème fraiche och blåbärsmoset. Tycker du att moussen är lite för lös, vispa alltihop en liten stund! Fördela en tredjedel av blåbären i botten på serveringsglas och varva sedan med mousse. Spara ca 1/2 dl bär att dekorera med. Ställ i kylen ett par timmar. Dekorera med bär och havrekakor precis innan servering.