Jag är ständigt på jakt efter enkla förrätter eller drinktilltugg. Det är ju skönt att ha något redo när gästerna kommer. De här snabbfixade rutorna fixade min svärmor i julas faktiskt men de är ju lika goda året om! Den här gången serverades rutorna med rökt kalkon och smörgåskrasse, och jag kan tänka mig att rödlök och något rommigt är gott på också.
Smördegsrutor med västerbottensost
(ca 24 rutor)
Rulla ut ett paket smördeg på en plåt. Grädda i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter. Blanda under tiden ihop en burk crème fraiche med tre ägg. Rör ner 200 g riven västerbottensost. Salta och peppra lite lagom. Bred ut röran över smördegsplattan. Grädda i 15-20 minuter. Ta ut, låt svalna och skär sedan i rutor (blev 24 st för oss, två är lagom som förrätt, en som snitt). Dekorera med valfria tillbehör men en klick crème fraiche är gott ovanpå.