När vårsolen visar sig är det dags att njuta! Jag tillbringade en härlig stund på balkongen häromhelgen med en trädgårdstidning, kaffe och nybakade muffins som sällskap. I frysen hittade jag späda rabarberstjälkar från förra året som fick bli smaksättning i muffins tillsammans med vit choklad. Jag bytte ut en del av vetemjölet mot mandelmjöl vilket gjorde muffinsarna ännu saftigare. De här går utmärkt att frysa! Håll koll på dem i ugnen med sticka, inget är så tråkigt som för torra muffins.
Muffins med rabarber och vit choklad
Ca 150 g rabarber, gärna späd
2 msk strösocker (till rabarbern)
1 dl råströsocker (eller strösocker om du bara har det)
100 g smör, rumsvarmt
1/2 msk vaniljsocker
1 tsk malen kardemumma
2 ekologiska ägg
1 dl mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
100 g vit choklad
Sätt ugnen på 175 grader. Skala rabarbern om den är grov och skär sedan i små bitar. Blanda rabarbern med 2 msk strösocker och ställ åt sidan. Rör ihop smör, vaniljsocker, kardemumma och råströsocker. Rör sedan ner äggen ett i taget, därefter mjölken. Blanda mjöl, mandelmjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Blanda försiktigt till en slät smet. Hacka chokladen och rör ner den och rabarbern också. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda i ca 20-25 minuter (kolla med sticka). Låt svalna och njut!