Det är farligt att börja baka med ingredienser som kokosmjöl och mandelmjöl. Helt plötsligt öppnar sig en ny värld utanför vetemjölets trygga zon och det är bara att testa på! Nu har ju de svenska äpplena kommit till butikerna så lyckan var stor när jag hittade ett riktigt bra grundrecept på äppelkaka som innehåller både mandel- och kokosmjöl här. Nu bakade jag äppelkakan helt naturell men använde kokosflingor till formen vilket, tillsammans med kokosmjölet, gör att kakan helt naturligt får en touch av kokos. Lite citronskal, kardemumma eller kanel ger säkert fin smak också, väl värt att testa nästa gång! Vi åt den här saftiga kakan kall med vispgrädde till, men tänk så gott det vore med ljummen kaka och vaniljglass också!
Äppelkaka med mandel- och kokosmjöl
3 mellanstora äpplen (jag använde favoriten Aroma)
4 mellanstora ekologiska ägg
1 dl socker
2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 dl grädde
50 gram smält smör
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen och sockret rejält fluffigt. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål och rör sedan när i smeten försiktigt (men se till så att allt blandas). Smält smöret och rör ner i smeten tillsammans med vispgrädden. Häll smeten i en smord och bröad form (jag använde kokosflingor istället för ströbröd). Skär äpplena i tunna klyftor och lägg i fint mönster i formen. Grädda ca 30 minuter (känn med sticka).